
NTE Granfossen Kraftverk
Typologi: Kraftverk
Areal: BRA ca. 500m2
Status: Mulighetsstudie
Sted: Verdal
Illustrasjon: Omega Render
I samarbeid med NTE har vi utviklet en mulighetsstudie for et nytt vannkraftverk ved Granfossen i Helgådal i Verdal kommune. Prosjektet er en konseptskisse som kan/vil endres dersom prosjektet noen gang blir en realitet.
-
I dag er 50 % av energibruken i Norge fossil, basert på olje og gass. Et overordnet mål for NTE er å bidra til et klimanøytralt samfunn, og da må det fossile erstattes med fornybar kraft. Det er ikke mulig å bygge ny kraftproduksjon uten naturinngrep, men det kan gjøres skånsomt. I prosjektet har vi sett på muligheter til å utvikle et kraftverk som respekterer miljøet og som har så få negative effekter som mulig. Dette er en viktig og komplisert historie å fortelle. Derfor har vi også undersøkt muligheter til å utvikle kraftverket til et formidlingssenter med fokus på fornybar energi, områdets historie og tilrettelegging for villaksen i vassdraget.
Laksetrappen i Granfossen i Verdalsvassdraget er en sentral del av infrastrukturen som har blitt etablert for å hjelpe laks og andre vandrende fiskeslag med å overvinne naturlige hindringer i elven. Vassdragets totale laksførende strekning er ca. 50 km etter at det i 1990 ble bygget Europas største laksetrapp i Granfossen. Laksetrappen er en viktig del av bevaringsarbeidet for fisk og vannmiljøet i regionen. Den hjelper til med å opprettholde laksens naturlige bestander ved å sikre at de kan nå gyteplassene sine oppstrøms i elven.
Gjennom en eventuell kraftutbygging i Verdalsvassdraget er det et ønske å bedre levevilkårene for laksen gjennom habitatforbedrende tiltak. Dette vil blant annet innebære en mulig oppgradering og delvis ombygging av eksisterende laksetrapp i Granfossen. En forsiktig regulering i vassdraget kan også være en mulighet, noe som potensielt kan sikre en minstevannføring og bidra til at man ungår at elven tørrlegges.
Åpenhet og involvering er viktig for å sikre gode prosesser. Derfor vil en mulig videreutviklingen av prosjektet gjennomføres i tett med samarbeid med lokalsamfunn, myndigheter og andre interessenter.
Granfossen i Verdalselva har et uutnyttet kraftpotensiale på ca. 70 GWh, noe som tilsvarer behovet til 4000 husstander. I tillegg kan Granfossen bli en attraksjon der lokalbefolkning og besøkende får muligheten til å oppleve naturen tett på, og lære om både kraftproduksjon og miljøbevaring langs vassdraget.
Forslaget består av turbinhall, traforom, fasiliteter for ansatte samt et besøkssenter med rom for formidling. Bygget er plassert ved elvebredden og er tenkt som et kultivert landskap som griper tak i – og blir en forlengelse av det naturlige landskapet mot øst. Takflaten aktiveres, programmeres og vil fungere som et uteoppholdsareal og et utvendig rom for formidling. Bygget åpner seg opp med større glassflater inn mot turbinhallen for å synliggjøre kraftproduksjonen i anlegget, samt inn mot formidlingsrommet for å synliggjøre aktiviteter som er rettet mot de besøkende. Anlegget konstrueres som et betongbygg for å håndtere vibrasjoner og bevegelser knyttet til kraftproduksjonen. Det foreslås også betong på byggets takflater og i området foran bygget for å sikre et robust dekke som vil kreve minimalt med vedlikehold. Vegger for øvrig er foreslått kledd med corten-stål plater. Materialet har en tidløs fremtoning med en rustikk kvalitet. Kledningen vil fremstå som jordnær og har et naturlig utseende som vil integreres med det naturlige landskapet bygget plasseres i. Uttrykksmessig gir materialvalget bygget et enhetlig og monumentalt uttrykk.
For å muliggjøre oppføringen av et slik prosjekt, samt tilrettelegge for montering av tekniske installasjoner vil det være nødvendig å etablere støttemurer og et manøvreringsareal mot terrenget bak anlegget. For å sikre at disse inngrepene får et så dempet og naturlig utrykk som mulig foreslås støttemurer utført som grønne vegger med stedegen vegetasjon samt at det vil benyttes armert gress i større deler av manøvreringsarealet. Forstøtningen mot elvebredden er i forslaget løst med en trappet plastring med steiner fra området i tilnærmet lik farge som eksisterende stener langs elvebredden som mulig. Utforming av utløpet fra anlegget foreslås løst slik at dette skal fremstå så naturlig som mulig i landskapet og unngå at dette kommer i konflikt med villaksens naturlige gyteområder.
Som en tilrettelegging for aktivering området har vi sett på mulighet til en etablering av en naturlig vandring i landskapet som tar de besøkende med på en opplevelse rundt kraftproduksjonen, laksens vandring og gjennom naturopplevelsene i området. For å unngå slitasje i terrenget ledes de besøkende langs tilrettelagte stier markert med håndløpere, trapper og broer. De besøkende ledes opp til et mulig nytt utsiktspunkt som gir en oversikt over området og tilrettelegger for en fantastisk utsikt mot Granfossen og elveløpet. Installasjonene foreslås utført i corten-stål og vil på samme måte som kraftverket fremstå som dempet i landskapet.
Mulighetsstudiet legger opp til en skånsom tilnærming i utviklingen av området. I evt. videre utvikling av prosjektet vil vegetasjon og naturmangfold kartlegges og målsettingen vil være å sørge for å ivareta en sunn bearbeiding av skogen for å sikre at dyr- og planteliv fortsette trives i området.




